Ring volný! Historie rozhlasové sportovní reportáže se začala psát před sto lety při boxerském zápase na Letné

3. květen 2024

Sportovní reportáž. Nesmírně populární fenomén rozhlasového vysílání. Jak vypadal první sportovní přenos a jak se profese sportovního reportéra vyvíjela v prvních desetiletích existence rozhlasu až po slavný triumf československých hokejistů na mistrovství světa 1947 v Praze? To se dozvíte v první epizodě nové podcastové série Rozehra.

Vůbec první – ještě značně spartánskou – sportovní reportáž v Evropě vysílal Československý rozhlas v roce 1924. Průběh boxerského zápasu mezi Američanem Rockym Knightem a československým boxerem Františkem Růžičkou telefonoval od letenského ringu funkcionář do Kbel. Hlasatel Dobrovolný pak z papírků parafrázoval jeho informace do vysílání.

Rozhlasáci ale brzy pochopili, že sport je třeba přenášet přímo z místa. Doyenem rozhlasové reportáže se stal Josef Laufer, původně funkcionář fotbalové Slavie. Vedle fotbalu se ve 30. letech stal velmi populárním i hokej.

Jak doplňuje archivář Miloslav Turek, „byly to ale i jiné sporty, kromě tenisu třeba šerm, později vodní pólo a nesmíme zapomenout ani na dostihový sport“. Jak dokládá unikátní zvukový záznam tenisového Davis Cupu, rozhlasové mikrofony během reportáží ze Štvanice dokázaly zachytit i velmi neobvyklé zvuky. Jaké? To zjistíte při poslechu celé první epizody podcastové série Rozehra.

Námět a archivní rešerše: Tomáš Dufka
Dramaturgie: Martina Rasch
Zvukový design a mix: Jonáš Rosůlek
Marketing a produkce: Klára Surovcová
Fotografie a videa: Tomáš Roček
Digitalizace a retuše archivních fotografií: Miloslav Novák, Anna Khmeleva
Autoři epizod: Kateřina Kubalová a Dušan Radovanovič, Naďa Reviláková, Martin Charvát, Jan Suchan, Martina Rasch, Tomáš Dufka
Premiéra: 3. 5. 2024

Pomyslným vrcholem rozhlasové sportovní reportáže se stalo mistrovství světa v ledním hokeji v roce 1947. Na pražské Štvanici vybojovali českoslovenští hokejisté první zlaté medaile a díky rozhlasu mohla slyšet zápasy našich hokejistů celá republika.

Po únoru 1948 ovšem skončila řada hokejistů v kriminále. Režim se obával jejich emigrace a zakázal jim účast na MS v Londýně. I zde nalézáme rozhlasovou stopu. Záminkou se stalo údajné neudělení víz rozhlasovým reportérům do Velké Británie.

„Od roku 1948 postupně emigrovali různí sportovci, hokejisté, tenisté nebo krasobruslařka Ája Vrzáňová. Státní bezpečnost vyhodnotila, že bude daleko jednodušší, když hokejisty zatkne, než aby celé družstvo emigrovalo,“ vysvětluje historička Klára Pinerová.

Obměna kádrů se pochopitelně dotkla i rozhlasu. S nástupem komunistické moci tak skončila i první průkopnická éra rozhlasové sportovní reportáže.

Poslechněte si celou první epizodu v audiozáznamu.